Над 2200 служители от Националния осигурителен институт (НОИ) в цялата страна

...
Над 2200 служители от Националния осигурителен институт (НОИ) в цялата страна
Коментари Харесай

Над 2200 служители в НОИ излязоха на протест: Настояват за 30% увеличение на заплатите

Над 2200 чиновници от Националния застрахователен институт  (НОИ) в цялата страна излязоха на стачка за по-високи заплати.

Точно в 10 часа чиновници от осигурителния институт напуснаха работните си места с съответни претенции – 30% нарастване на заплатите, което да влезе в действие със задна дата, т.е. от 1 януари.

Имаше закъснение в обслужването на някои жители

От института разясниха, че са в разговор с протестиращите и синдикатите, но  такова нарастване не може да се реализира без приемането на нов бюджет за 2023 година

От над 30 години Фани Танева работи в системата . „ В момента, в който започнах работа, бях с една прилична заплата. Тогава оглеждах дребни деца и успявах да си затрупвам потребностите. Но в този момент без мъжът ми да работи в чужбина няма да мога да се оправя с нищо “, безапелационна е Фани Танева.

То започва като изключителна мярка в разгара на коронавирусната пандемия

И двата огромни синдиката, уредници на митинга, упорстват пари за заплати да бъдат планувани в бюджета на Национален осигурителен институт за тази година.

„ Не може предходната година да имаме инфлация от към 25% , и в Национален осигурителен институт да бъдат осъществени нараствания всеобщо от 5% “, съобщи Ваня Григорова от КТ „ Подкрепа “.

Те упорстват за нарастване на средствата за заплати с 30%

Протестът краткотрайно забави обслужването на жители. „ Тук съм пристигнала да си депозирам документите за пенсия. Аз съм от Етрополе. Подкрепям чиновниците, би трябвало всички да работят за съответна заплата “, разяснява Генка Христова.

Подобна беше обстановката в цялата страна . „ Тука работата е доста, няма човек, който да стои за 1200-1300 лева – толкоз е междинната работна заплата. За март месец междинната работна заплата за страната е 1410.70 лева “, разяснява тематиката и Мариета Андонова, чиновник в НОИ-Пловдив.

Инспектори от Комисията в Бургас се включиха в едночасовото неодобрение

От института обявиха, че все още 30-процентно нарастване не е допустимо. „ Миналата година заплатите бяха повишени с 10%. Колегите несъмнено имат своите учредения , само че споделям, че това е развой, който минава през комплицирана бюджетна процедура “, безапелационен е шефът на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов.

Протестиращите показаха подготвеност да спрат работа с безсрочна стачка, в случай че настояванията им не бъдат изпълнени.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР